Στην Κρήτη το μαντολίνο εμφανίζεται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα αποτέλεσε κυρίαρχο όργανο συνοδείας της λύρας μαζί με το μπουλγαρί. Με το πέρασμα του χρόνου όμως απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κρητική μουσική παράδοση και στις μέρες μας κατέχει σημαντικό ρόλο και ως όργανο μελωδίας. Στο εργαστήριο αυτό, υπό την καθοδήγηση ενός ξεχωριστού δεξιοτέχνη στο μαντολίνο, του Κωστή Αβυσσινού, θα μελετηθούν οι δυνατότητες του μαντολίνου, προσεγγίζοντας διάφορα είδη μελωδιών και σκοπών που συναντώνται στην παραδοσιακή κρητική μουσική.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι μαθητές να έρθουν σ επαφή με το κρητικό ρεπερτόριο μέσω των πνευστών, να γνωρίσουν την ιστορία και το ρόλο που είχαν αυτά τα όργανα και ποια είναι η θέση τους στη σημερινή κρητική μουσική. Θα μελετηθεί παραδοσιακό ρεπερτόριο από την Κρήτη (κοντυλιές, πηδηχτοί χοροί, συρτά) αλλά και από αλλά νησιά (συρτοί, μπάλοι) Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για όλα τα επίπεδα. Θα παρέχεται γραπτό υλικό σε δυτική σημειογραφία
Οι μελωδίες (τα γυρίσματα) και οι παραλλαγές τους. Ο αυτοσχεδιασμός. Η έκφραση (τα μελωδικά ποικίλματα και οι ιδιαίτερες τεχνικές παιξίματος). Η ρυθμική και αρμονική συνοδεία τους. Το τραγούδι (μαντινιάδες). Οι κοντυλιές του πηδηχτού χορού. Η σχέση με τους σκοπούς γειτονικών περιοχών (εντός και εκτός της Κρήτης). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν στοιχειώδη γνώση του χειρισμού του οργάνου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικής ανάγνωσης και θεωρίας. Στόχος είναι να γίνει γνωστή η μουσική της στειακής λαϊκής παραδόσεως και να αναλυθεί το ιδιαίτερο ύφος της.
Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε τις τεχνικές του οργάνου όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τον ρόλο του, στα διάφορα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης. Φέτος θα επικεντρωθούμε στα αστικά τραγούδια που τα συναντάμε και με άλλα ονόματα (ταμπαχανιώτικα, κρητικορεμπέτικα, σκοπούς κ.α.). Παράλληλα θα δουλέψουμε πάνω στην συνύπαρξη πολλών οργάνων με σκοπό να λειτουργήσουμε σαν μουσικό σύνολο. Το σεμινάριο είναι εργαστηριακού χαρακτήρα και είναι ανοιχτό για όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξαρτήτως επιπέδου. Είναι επίσης ανοιχτό και σε άλλα μουσικά όργανα που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ρεπερτόριο..
Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στον τρόπο μελέτης των παλιών ηχογραφήσεων των δεκαετιών 1920-1960 και θα αναζητήσουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία τις καθιστούν αναλλοίωτες στον χρόνο καθώς και αυθεντικό σημείο αναφοράς. Η διαδραστική φύση του μαθήματος τόσο με θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει ακρόαση και προσέγγιση κατά το δυνατόν περισσότερο, των πρωτότυπων ηχογραφήσεων, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Είναι ανοικτό σε όλα τα έγχορδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να καθοδηγήσει τον μαθητή στον τρόπο μελέτης του παραπάνω ρεπερτορίου ώστε η μελέτη αυτή να μπορεί μετέπειτα να αποτελέσει τη βάση της ατομικής του προσέγγισης στην Κρητική μουσική.
Σε περίπτωση που θέλετε να μπείτε στη λίστα αναμονής, στείλτε email στο hamezifestival@gmail.com με το ονοματεπώνυμό σας, το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει και στοιχεία επικοινωνίας.
Σκοπός του σεμιναριού είναι μια σφαιρική κατανόηση του πολλαπλού ρόλου που κατέχει το λαούτο στην κρητική μουσική. Θα καταπιαστούμε με την μουσική της ανατολικής Κρήτης αλλά και με ιδιώματα από τις υπόλοιπες μουσικές παραδόσεις του νησιού, έχοντας ως άξονα τους πρωτομάστορες και ορισμένες νεότερες συνθέσεις. Έμφαση θα δοθεί στην ρυθμική αγωγή του οργάνου κατά την συνοδεία χορών και τραγουδιών ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουμε την εξέταση των προοπτικών του, μέσω του αυτοσχεδιασμού και των τεχνικών, που επιτρέπουν μια διαφορετική θέαση και κατανόησή του λαούτου έξω από τον παραδοσιακό του ρόλο.
Το σεμινάριο θα εστιάσει στα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, σε τεχνικές, ρυθμολογία και ασκησιολόγιο βασισμένα στα κρουστά που συναντώνται στην μουσική παράδοση τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η προσέγγιση τόσο του συνοδευτικού ρόλου των κρουστών, όσο και της ουσιαστικής παρουσίας τους σε ζυγιά μαζί με άλλα σολιστικά όργανα, όπως έχει καταγραφεί στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί δυτική σημειογραφία και προφορικά ρυθμικά συστήματα.