οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στον τρόπο μελέτης των παλιών ηχογραφήσεων των δεκαετιών 1920-1960 και θα αναζητήσουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία τις καθιστούν αναλλοίωτες στον χρόνο καθώς και αυθεντικό σημείο αναφοράς. Η διαδραστική φύση του μαθήματος τόσο με θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει ακρόαση και προσέγγιση κατά το δυνατόν περισσότερο, των πρωτότυπων ηχογραφήσεων, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Είναι ανοικτό σε όλα τα έγχορδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να καθοδηγήσει τον μαθητή στον τρόπο μελέτης του παραπάνω ρεπερτορίου ώστε η μελέτη αυτή να μπορεί μετέπειτα να αποτελέσει τη βάση της ατομικής του προσέγγισης στην Κρητική μουσική.


  • Ημερομηνία:7/7/2024 10:00 - 12/7/2024 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:Ώρες διδασκαλίας: 5-6 ώρες/μέρα

Περιγραφή

Χάρης Παναγιωτάκης _ Κρητική λύρα:  Προσέγγιση πρωτότυπων ηχογραφήσεων (1920-1960)


Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Οργανοκεντρικό

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ανοιχτό για όλα τα επίπεδα

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:    5-6 ώρες/μέρα 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Χάρης Παναγιωτάκης ξεκίνησε τη μουσική του ενασχόληση το 1998 μαθαίνοντας κρητική Λύρα δίπλα στον λυράρη από το Ζαρό Ηρακλείου, Μανώλη Καρπουτζάκη (1947-2011). Κατά τη διάρκεια των σχολικών υποχρεώσεων παρακολουθεί σεμινάρια από τους Ζαχάρη Σπυριδάκη, Γιώργο Ξυλούρη, Ross daly, Δημήτρη Σγουρό, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Ευγένιο Βούλγαρη και Χάρη Λαμπράκη. Παράλληλα με την μουσική εργάζεται στον κλάδο της Μουσικής Τεχνολογίας καθώς παίρνει πτυχίο στη "Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου" στο τμήμα "Μουσική τεχνολογία και ακουστική" στο Ρέθυμνο.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς σε συναυλίες και εκδηλώσεις με τους Ψαρογιώργη, Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Σταυρακάκη, Κωστή Αβυσσινό, Δημήτρη και Νίκο Κουκουλιτάκη, Γιώργο Μανωλάκη, Τσιχάν Τούρκογλου, Μιχάλη Κονταξάκη, Δημήτρη Σιδερή , Γιάννη Παπατζανή, Μαρία Κώτη, Κέλλυ Θωμά, Γιώργο Κοτσίνη, Θωμά Κωνσταντίνου, Κωστή Μερετάκη , Μανουσάκη Μανώλη, Άκη Πιτσάνη κ.α. 

Το 2012 ήταν βοηθός σεμιναρίου "Μουσικοί της Μεσογείου" στην Καταλονία, με διδάσκοντα τον Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργη). Το 2017 δίδαξε Κρητική λύρα στο ωδείο "ΑΡ" (Ηράκλειο Κρήτης), ενώ μαζί με τον Αλέξη Αλεβιζάκη, τον Ιούνιο του 2019, διδάσκουν το σεμινάριο με τίτλο "Μουσική της Κρήτης" στις Μοίρες. 

Σήμερα είναι συνιδρυτής και μέλος στα μουσικά σχήματα "Καραβάνι" και "Αγκινάρες" με το τελευταίο να έχει στη συλλογή την πρώτη δισκογραφική δουλειά "Άνοιξη Καιρού̈". 

Έχει συμμετάσχει στους δίσκους : "Ο Κυνηγός" (Μανόλης Στιβακτάκης), "Το Ξύλινο" (Μανώλης Μανουσάκης), "Ο Παρατηρητής" (Μαρία Κώτη), "Ηχοτοπίο" (Αλέξης Αλεβιζάκης).