οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Σκοπός του σεμιναριού είναι μια σφαιρική κατανόηση του πολλαπλού ρόλου που κατέχει το λαούτο στην κρητική μουσική. Θα καταπιαστούμε με την μουσική της ανατολικής Κρήτης αλλά και με ιδιώματα από τις υπόλοιπες μουσικές παραδόσεις του νησιού, έχοντας ως άξονα τους πρωτομάστορες και ορισμένες νεότερες συνθέσεις. Έμφαση θα δοθεί στην ρυθμική αγωγή του οργάνου κατά την συνοδεία χορών και τραγουδιών ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουμε την εξέταση των προοπτικών του, μέσω του αυτοσχεδιασμού και των τεχνικών, που επιτρέπουν μια διαφορετική θέαση και κατανόησή του λαούτου έξω από τον παραδοσιακό του ρόλο.


  • Ημερομηνία:7/7/2024 10:00 - 12/7/2024 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:Ώρες διδασκαλίας: 5-6 ώρες/μέρα

Περιγραφή

Γιάννης Λιναρδάκης _ Κρητικό Λαούτο: ρόλοι και προσαρμοστικότητα


Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Οργανοκεντρικό

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ανοιχτό για όλα τα επίπεδα

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:     5-6 ώρες/μέρα


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Λιναρδάκης γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1984. Κατάγεται από το Χαμέζι Σητείας. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική από μικρός και το 2008 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το κρητικό λαγούτο, συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια αλλά και ως αυτοδίδακτος.

Μελετώντας τα διάφορα τοπικά ιδιώματα της μουσικής του νησιού, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο του λαγούτου στην μουσική της Ανατολικής Κρήτης. Μαθήτευσε δίπλα σε παλιούς οργανοπαίχτες της επαρχίας Σητείας, με κύρια επιρροή του τον Γιάννη Σταυρουλάκη (Καντάρη) από το Χαμέζι.

Το 2012 ξεκίνησε να απασχολείται ως επαγγελματίας μουσικός και από το 2018 αυτό είναι το κύριο επάγγελμά του. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές παραστάσεις με το διδασκαλείο παραδοσιακού χορού και μουσικής «Χορωδείον», με το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας και άλλα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς όπως τον Μανώλη Παπαδάκη (λύρα), τον Μανώλη Μοσχάκη (βιολί), τον Αντώνη Λεοντίδη (λύρα), τον Χάρη Παναγιωτάκη (λύρα), τον Γιώργη Ψαράκη (λαγούτο), τον Μιχάλη Κονταξάκη (μαντολίνο), τον Χάρη Μπάκα (κρουστά) κ.ά. Το 2021 συμμετείχε στον δίσκο του Αντώνη Λεοντίδη με τίτλο «Κρυφό».