οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Το σεμινάριο θα εστιάσει στα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, σε τεχνικές, ρυθμολογία και ασκησιολόγιο βασισμένα στα κρουστά που συναντώνται στην μουσική παράδοση τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η προσέγγιση τόσο του συνοδευτικού ρόλου των κρουστών, όσο και της ουσιαστικής παρουσίας τους σε ζυγιά μαζί με άλλα σολιστικά όργανα, όπως έχει καταγραφεί στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί δυτική σημειογραφία και προφορικά ρυθμικά συστήματα.


  • Ημερομηνία:7/7/2024 10:00 - 12/7/2024 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:Ώρες διδασκαλίας: 5-6 ώρες/μέρα

Περιγραφή

Χάρης Μπάκας _ Τα  παραδοσιακά κρουστά στη μουσική της Κρήτης και του Αιγαίου


Είδος σεμιναρίου: Οργανοκεντρικό (κρητικό νταουλάκι, τουμπελέκι, μπεντίρ, στάμνα)

Επίπεδο συμμετεχόντων: Αρχάριο - Μεσαίο

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:     5-6 ώρες/μέρα


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Χάρης Μπάκας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1984. Το 2007 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η μουσική του διαδρομή ξεκίνησε με τα τύμπανα (drum set) δίπλα στον δάσκαλο Βαγγέλη Τσαγκαράκη. Συγχρόνως, εξειδικεύτηκε στην τεχνική της ιρανικής και ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσα από πλήθος σεμιναρίων στο Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” με δασκάλους τους Pedram Khavarzamini, Ζohar Fresco, Βαγγέλη Καρίπη και Γιάννη Παπατζανή. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται συστηματικά με την ελληνική δημοτική μουσική παράδοση και τα παραδοσιακά κρουστά που απαντώνται στον ελλαδικό και ευρασιατικό χώρο (τόμπακ, μπεντίρ, στάμνα, νταουλάκι, τουμπελέκι).

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Ross Daly, Γιάννης Αγγελάκας, Μαρία Κώτη και Στέλιος Πετράκης. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος “Αγκινάρες” μαζί με τους Χάρη Παναγιωτάκη και Γιώργο Ψαράκη. Είναι μέλος και συνδημιουργός του μουσικού ντουέτου “Θίνες” μαζί με τον Μιχάλη Κονταξάκη. Συμμετέχει στη παραδοσιακή ορχήστρα του μουσικοσυνθέτη Κυριάκου Ελευθεριάδη. Επιπλέον, μέσα από την συνεργασία του με τους Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη και άλλα μουσικά σχήματα ενσωματώνει στη δημοτική μουσική της Κρήτης τα παραδοσιακά κρουστά του νησιού καθώς και κρουστά άλλων μουσικών παραδόσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “H τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση” που υλοποιείται από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του εργαστηρίου Θεάτρου-Μουσικής-Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το εργαστήρι Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, εργάζεται ως εισηγητής στην διδασκαλία της τέχνης των κρουστών και της χρήσης του ρυθμού ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία.