οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Οι μελωδίες (τα γυρίσματα) και οι παραλλαγές τους. Ο αυτοσχεδιασμός. Η έκφραση (τα μελωδικά ποικίλματα και οι ιδιαίτερες τεχνικές παιξίματος). Η ρυθμική και αρμονική συνοδεία τους. Το τραγούδι (μαντινιάδες). Οι κοντυλιές του πηδηχτού χορού. Η σχέση με τους σκοπούς γειτονικών περιοχών (εντός και εκτός της Κρήτης). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν στοιχειώδη γνώση του χειρισμού του οργάνου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικής ανάγνωσης και θεωρίας. Στόχος είναι να γίνει γνωστή η μουσική της στειακής λαϊκής παραδόσεως και να αναλυθεί το ιδιαίτερο ύφος της.


  • Ημερομηνία:7/7/2024 10:00 - 12/7/2024 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:Ώρες διδασκαλίας: 5-6 ώρες/μέρα

Περιγραφή

Μανώλης Μοσχάκης _ Οι στειακές κοντυλιές και οι ιδιαιτερότητες τους


Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Οργανοκεντρικό

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ανοιχτό για όλα τα επίπεδα

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:     5-6 ώρες/μέρα 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μανώλης Μοσχάκης γεννήθηκε το 1972 και έζησε στην Αθήνα. Σε ηλικία 14 ετών πήρε μαθήματα θεωρίας της μουσικής και βιολιού με δασκάλους της ευρωπαϊκής μουσικής. Η καταγωγή των γονιών του από την επαρχία Σητείας ήταν η αιτία για την επαφή με την τοπική μουσική παράδοση, με αφορμή παρέες και γλέντια με βάση τη Μυρσίνη, το χωριό καταγωγής της μητέρας του.

Αργότερα, παράλληλα με τις σπουδές του στη γεωπονία, μελέτησε τη λαϊκή παράδοση και τη δημοτική μουσική του ελληνικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής και δραστηριοποιήθηκε παίζοντας ποικίλα είδη μουσικής, με βιολί και άλλα έγχορδα όργανα, σε εκδηλώσεις και ηχογραφήσεις, με διάφορα μουσικά σχήματα, ενώ πλούτισε τις θεωρητικές και πρακτικές του γνώσεις μελετώντας τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και την τροπική μουσική της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας. 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μουσικού Εργαστηρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενου από ένα ορχηστρικό σύνολο και μια χορωδία, του οποίου αργότερα ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση, με πλήθος εκδηλώσεων δημοτικής και λαϊκής μουσικής και έκδοση δίσκου με δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου. Από το 2008 ζει και δραστηριοποιείται στην Κρήτη, πάντα ερωτευμένος με τη μουσική, εκστασιασμένος από τη δύναμή της και πρόθυμος να ανακαλύψει και να μεταδώσει όσα περισσότερα μπορεί από τα μυστικά της.