οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει χορούς από την ανατολική Κρήτη. Θα δοθεί έμφαση στον στειακό πηδηχτό, ο οποίος εγγράφηκε το 2018 στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατ' επέκταση θα διδαχτεί και το τοπικό χορευτικό ιδίωμα του χορού, όπως χορεύεται στο χωριό Χαμέζι Σητείας. Θα υπάρξει παρουσία παλιών χορευτών, οι οποίοι θα μας δείξουν το χορευτικό ιδίωμα του στειακού πηδηχτού χορού στο χωριό Χαμέζι, καθώς και μουσική συνοδεία ντόπιων καλλιτεχνών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο αυτή τη δράση. Αν υπάρχει επιθυμία από τους συμμετέχοντες θα γίνει και μια σύντομη διδακτική προσέγγιση σε χορούς της υπόλοιπης Κρήτης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα.


  • Ημερομηνία:7/7/2024 10:00 - 12/7/2024 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:Ώρες διδασκαλίας: 5-6 / ημέρα

Περιγραφή

Νίκος Ρουσάκης _ Χοροί της Ανατολικής Κρήτης


Είδος σεμιναρίου: Χοροδιδασκαλείο

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ανοιχτό για όλα τα επίπεδα

Ώρες διδασκαλίας:   5-6 ώρες/μέρα


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


     Ο Νίκος Ρουσάκης γεννήθηκε το 1975 στη Σκοπή Σητείας. Η σχέση του με τον χορό ξεκινάει από τα σχολικά του χρόνια, το 1982, με πρώτο χοροδιδάσκαλο τον Θεοχάρη Ξυρουχάκη. Ως μαθητής συμμετείχε στην παιδική χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων με χοροδιδάσκαλο την Καίτη Μιχελάκη, συμμετέχοντας έτσι σε πολλές χορευτικές εκδηλώσεις. Από το 2008 διδάσκει επίσημα χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Σητείας.

     Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την έρευνα της χορευτικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης, και ιδιαίτερα του χορευτικού ιδιώματος του Στειακού Πηδηχτού. Είχε χρόνια συνεργασία με την σχολή παραδοσιακών χορών "Τερψιχώρη" στην Τεριέστη της Ιταλίας. Έχει επίσης τελέσει χοροδιδάσκαλος στο Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου και στον σύλλογο "Ομόνοια" Απερίου, ανεβάζοντας δύο μεγάλες παραστάσεις στο νησί.

     Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη μορφολογική μέθοδο διδασκαλίας ελληνικών παραδοσιακών χορών, με εισηγητή τον δάσκαλο Βασίλη Καρφή. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με χορούς από την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Μικρά Ασία με εισηγητές τους Χρήστο Θεολόγο, Βασίλη Καρφή και Νίκο Κουφάκη. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, έχοντας την επιμέλεια των παραδοσιακών χορών.