οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Το εργαστήρια είναι για αρχάριους/ ιες και θα σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήματα στις τέχνες της υφαντικής και της βαφικής


  • Ημερομηνία:7/7/2024 10:00 - 12/7/2024 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:7-12 Ιουλίου | 11:00-14:00 & 18:00-20:30

Περιγραφή

Βενετία Γαλανάκη, Μαλαματένια Πλουμή &  Αντωνία Δρετάκη_ Εργαστήριο Υφαντικής & Φυσικών Βαφών


Είδος σεμιναρίου:  Εργαστηριακό - Πρακτικό 

Επίπεδο συμμετεχόντων: Αρχάριοι/-ιες

Ώρες διδασκαλίας:   7-12 Ιουλίου |  11:00-14:00 & 18:00-20:30 


Υφαντική

Πατώντας πάνω σε παραδοσιακές τεχνικές θα ξεκινήσουμε να καταλαβαίνουμε τη μαγεία και δυνατότητες του αργαλειού καθώς και να σκεφτόμαστε σε στημόνια και υφάδια. Μέσα σε ένα κόσμο που κινείται σε ταχύτητες ασσύληπτες, η υφαντική ξαναγίνεται αναγκαιότητα ως μέσο επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς.

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξασκηθούμε σε:

  • Στήσιμο του αργαλειού

  • Προετοιμασία του αργαλειού για ύφανση (περαμάτισμα)

  • Απλή ύφανση και εναλλαγές χρώματος

  • Διαφορετικές τεχνικές για δημιουργία παραδοσιακών και σύγχρονων σχεδίων (κέντημα, κουσκουσές, φλοκάτη, δεξιμάτο)

  • Απλά δεσίματα για το κλείσιμο του υφαντού

Θα εξασκηθούμε σε επιδαπέδιους παραδοσιακούς αργαλειούς. Εκτός των ωρών του εργαστηρίου θα υπάρχει δυνατότητα να εξασκηθείτε στους αργαλειούς έτσι ώστε να πάρετε το χρόνο σας στη γνωριμία με την τέχνη.


Φυσικές βαφές

Η φύση αποθηκεύει μια εκπληκτικά όμορφη παλέτα χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υφασμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα μυηθείτε στις διάφορες τεχνικές και φυτά που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή χρώματος όπως φλούδες κρεμμυδιού, κουκούτσια αβοκάντο και φύλλα μουσμουλιάς.


Μέσα από αυτή την παραδοσιακή  πρακτική μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την προέλευση του υφάσματος που μας περιβάλλει και να δημιουργήσουμε μοναδικά κομμάτια που καθρεφτίζουν το τοπίο. Όλα τα φυτά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το εργαστήριο είτε συλλέγονται είτε αγοράζονται από ντόπιους αγρότες και το ύφασμα που χρησιμοποιείται είναι είτε ανακυκλωμένο είτε βιολογικό.

Θα δοκιμάσουμε τρία έως τέσσερα διαφορετικά φυτά και λουλούδια δημιουργώντας μια ποικιλία χρωμάτων χρησιμοποιώντας τροποποιητές. Θα βάψετε δείγματα διαφορετικών υφασμάτων και χρωμάτων. 

Θα σας δοθεί οδηγός με αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία της βαφής.


ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ


Βενετία Γαλανάκη
Υφαντική και Φυσικές Βαφές

Η Βενετία Γαλανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μένει στην Σητεία. Αγαπάει τα νήματα και όλες τις τέχνες τους και ενδιαφέρεται για αργές, παραδοσιακές και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε τη δουλειά της στο Instagram και στο Facebook.

instagram: loquattextiles     facebook: loquattextiles



Μαλαματενια Πλουμή

Η Μαλαματένια Ζερβού Πλουμή γεννήθηκε στα Ζωνιανά Μυλοπόταμου Ρεθύμνης και είναι σήμερα 55 χρονών. Σε ηλικία Δέκα επτά χρονών παντρεύτηκε. Με το σύζυγο της Μανώλη Πλουμή ζουν στη Σητεία Λασιθίου, στο χωριό Επάνω Επισκοπή. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, δυο κόρες κι έναν γιο και είναι γιαγιά τριών υπέροχων εγγονιών. Ασχολείται με τα οικιακά και την γεωργία. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την υφαντική, το κέντημα και το πλέξιμο. Από την παιδική της ηλικία ήρθε σε επαφή με την υφαντική τέχνη λόγω του ότι η μητέρα της Γαρυφαλλιά Ζερβού ήταν υφάντρα η οποία της δίδαξε και τον «μίτο». Από δεκατριών χρονών μέχρι και τα δέκα επτά της που έφυγε από τα Ζωνιανά ήταν επαγγελματίας υφάντρα. Με την υφαντική ασχολήθηκε ξανά πιο ενεργά το 2013 με την παρότρυνση του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» που εκείνη την εποχή στήριζε τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου των Ορέων στη δράση Πηνελόπη Gandhi , σε μία έκθεση που έκανε του Μουσείο Μπενάκη. Τα είδη υφαντικής που ασχολείται είναι : τριοπατήτηρο, κουσκουσέ, δέξιμο, κουρελούδες, κιλίμια και βούργες. Κι όπως λέει και η ίδια χαριτολογώντας : «και τα λοιπά……!!!»


Αντωνία Δρετάκη
Χαρακτική, Βιβλιοδεσία και Φυσικές Βαφές

Η Αντωνία Δρετάκη μεγάλωσε και μένει στη Σητεία. Ασχολείται από μικρή ηλικία με διάφορες τέχνες, με έμφαση τα τελευταία χρόνια στην χαρακτική, την βιβλιοδεσία και την χρήση φυσικών βαφών σε ύφασμα και χαρτί. Πηγή έμπνευσης αποτελεί το τοπίο και η φύση, καθώς και ο ήρεμος  τρόπος ζωής που προσφέρει η επαρχία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα της στο Instagram antoniadre